Talán azt gondolod most, ó ez lehetetlen. Régen nem volt már időm magamra, a feladataimmal pedig rendszeresen elmaradok. A gyerekem egész nap lefoglal, sokszor még éjjel sem tudok eleget pihenni.
Ha így érzel, azt teljesen megértem. Volt időszak az életemben, amikor így éltem a mindennapjaimat én is. Pedig nem lustálkodtam, dolgoztam egész nap, ráadásul még alvásra is kevés idő jutott.

Nekem sem volt időm eleinte

Mikor az első gyerekem megszületett, eleinte állandó időhiánnyal küszködtem. Folyamatosan elmaradtak dolgok, előfordult, hogy még a boltba sem sikerült elmennem. Egész napom ráment a baba körüli teendőkre és a háztartásra. Aztán ahogy telt az idő, egyre jobban meg tudtam szervezni a dolgokat. Nyilván ebben az is közrejátszott, hogy megszűntek a hasfájós időszakok és egyre jobban el tudta magát foglalni a kisfiam egyedül is.
Aztán jött a második gyermek, és ismét minden a feje tetejére állt. Következett ismét egy nehezebb időszak, különösen azért, mert koraszülött is volt. Sokkal több figyelmet, foglalkozást igényelt.
azt tapasztaltam viszont, hogy egy idő után valahogy beállt egy rend. vagyis inkább én kezdetem el úgy alakítani a dolgokat, hogy elfogadható minőségű életet éljünk.

Az érdekes az egészben az, hogy sokkal, de sokkal több dolgom volt, mint az elsőnél, de nem működtek a dolgok rosszabbul.
Fejlesztés gyanánt hatszor fél óra torna volt előírva. Ez borzasztó sok, ha még azt is beleszámoljuk, hogy általában naponta hétszer, nyolcszor evett, tisztába tenni, fürdetni kellett, ha sírt vigasztalni. Aztán még ott volt a nagyobbik is, aki még csak 3 éves kis csöppség volt és szintén igényelte a foglalkozást. Hogyan oldottam meg mindezt? Eleinte nagyon nehezen, majd idővel belejöttem.
A napi hatszori foglakozás (torna) köré szerveztem meg az életünket. Kialakult egy napirend, amivel sikerült, hogy a legfontosabb dolgok meglegyenek. Fontossági sorrendet állítottam, hogy mik azok, amiknek mindenképp meg kell lenni. és voltak olyanok, ami miatt már kevésbé izgattam magam, ha nincs meg.

Ezután még született három gyerekem. Bár a kezdeti időszak mindegyik babánál viszonylag nehezebb volt, de már korántsem viselt meg annyira. Az utolsó születésénél pedig már mondhatom, hogy könnyen ment a dolog. pedig tulajdonképpen ekkor már öt gyerekről és a háztartásról kellett gondoskodnom úgy, hogy csak minimális segítségem volt.

Tanulságok

Így utólag azt gondolom, hogy egy jó lehetőség volt nekem ez az időszak arra, hogy megtanuljam megszervezni a dolgokat és hatékonyan végezni a munkát. Kikapcsolódásnak pedig jutott valamennyi idő olvasásra is.
Mindezzel nem dicsekedni akarok, véletlenül se érezd magad rosszul, ha neked nem megy így. mert nekem sem ment mindig. Sőt voltak időszakok, amikor kifejezetten nehéz volt.

Hullámhegyek és hullámvölgyek, ezek az élet velejárói. De ha megtanuljuk jól kezelni a dolgokat, akkor a hullámvölgy után hamarabb jön a hullámhegy.

Azt sem árt tudatosítani magunkban, hogy a nehezebb időszakoknak is vége lesz egyszer. Sokkal könnyebb így elviselni. Ha pedig még meg is tanuljuk jól beosztani az időnket, hatékonyak lenni, akkor mindez hamarabb bekövetkezik.

Ha megtanuljuk jól menedzselni az időnket, akkor kevesebbszer fogjuk érezni, hogy összecsapnak fejünk felett a hullámok. Kiegyensúlyozottabbak leszünk azáltal, hogy tudjuk, mindennek megvan az ideje, már előre meghatároztuk, hogy mikor mit csinálunk.

Amikor kisgyerekeink vannak, akkor egy kicsit mástípusú időbeosztásra van szükségünk, mint általában. Sokkal nagyobb rugalmasságra van szükségünk, mint amikor nem jöhet közbe semmi.
Mindenki tudja akinek gyereke van, hogy a legkülönbözőbb dolgok jönnek váratlanul, amik fenekestől felfordítják az egész tervet.
Aztán mindenre több idő szükséges, mert közben beszélgetsz a gyerekeddel, megtörlöd az orrát, tisztába teszed, esetleg pont akkor szeretne szopizni is, amikor Te valami egyéb feladatot végeznél.

Mi szükséges még?

Mindezek mellett nagyon jó, ha tudsz kreatív lenni. A helyzet percről percre változhat. Egy síró csecsemő vagy egy dackorszakát élő kisgyerek mellett nem könnyű bármi más feladatot elvégezni. Ilyenkor jó, ha van nagyfokú problémamegoldó képességed. Az sem baj, ha még nincs, a cél, hogy ezt fejleszd, egyre jobb legyél benne. A kreativitás nagyon sokat tud segíteni ilyenkor.

A dolgok egymásra való hatása sem elhanyagolható. A csecsemők és a kisgyerekek lelkivilága rendkívül érzékeny és valami különös módon rá vannak hangolódva az édesanyjuk lelki állapotára. Megérzik a feszültséget, nyugtalanságot, de a kiegyensúlyozottságot is. Annak megfelelően, hogy milyen az anya hangulata, úgy változik a gyermeké is.

Ha jó a kedvünk, bízunk magunkban, a képességeinkben, tervezzük a napjainkat, akkor kiegyensúlyozottabbak leszünk, ez pedig hatással lesz arra, hogy milyen nyugodtan alszik, játszik egyedül is a baba. Természetesen szükségük van a kicsinyeknek a gondoskodás mellett a megfelelő mennyiségű foglalkozásra is, de egy nyugodt baba mellett több idő marad a háztartásra és magunkra is.

Mindenek előtt szükség van egy jó tervre. Biztos vagyok benne, hogy sokan gondolják azt, hogy ez felesleges, hiszen minden folyton változik, ráadásul sok idő is elmegy azzal, ha napirendet készítünk.

Valójában ez nem így van. Pont ellenkezőleg, nagyon sok időt takaríthatunk meg vele. Nem az időbeosztással van baj, hanem azzal, ha ezt nem jól csináljuk, nem vagyunk megfelelően rugalmasak és nincs B tervünk. Mert kisgyerek mellet ezek elengedhetetlenek.

A tervezést alapos átgondolással és a prioritások felállításával célszerű kezdeni. ez nem mindig annyira könnyű. ebben tudok segíteni egy személyes konzultációval, ahol megértve a helyzetedet, együtt kialakítjuk a napirendet. Megmutatokm azokat a praktikákat, amelyekkel sokkal könnyebben tudsz majd boldogulni a mindennapokban.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük