A betegségek megelőzése: higiénia

Mit is jelent pontosan a higiénia és miért fontos nekünk?
A higiénia az egészséges megőrzéséhez szükséges tisztaságot jelenti. A kisgyerekes családokban különösen érdemes erre figyelni, mivel nekik még sokkal fejletlenebb az immunrendszerük, ami kivédhetné a betegséget. Egy csecsemő, aki kikerül a védett, steril környezetből, még kevéssé képes megbirkózni a kórokozókkal. Ahogy egyre többször találkozik velük a szervezete, úgy alakul ki lassan az immunrendszere is. Ezért a kisgyermekes családokban különösen érdemes odafigyelni a tisztaságra.

Mik okozzák a betegségeket?

Nézzük meg kicsit közelebbről a dolgokat és tisztázzunk egy, két dolgot.
A baktériumok, vírusok, gombák betegségeket okozhatnak, de van közöttük olyan is, ami nem betegít meg, hanem éppen ellenkezőleg, hasznunkra van. Például ilyenek a hasznos bélbaktériumok, amik az immunrendszerünk részét képezik, sőt van olyan is, ami vitamint szintetizál. Ezért nekünk csak azokat kell száműznünk, amik megbetegítenek, a többit pedig inkább védeni kell. Ezért a túlzásba vitt fertőtlenítés sem jó.

Betegséget akkor tudnak okozni, ha van egy fogékony szervezet és kellő számú korokozóval találkozunk.

Ezek a kórokozók, legtöbbször baktériumok és vírusok, de előfordulnak gombák, protozoonok és atkák is, amik különféle úton terjedhetnek.
Cseppfertőzéssel, amikor a kilélegzett levegőben, szétporlasztott nyálcseppeken utaznak. Köhögés és tüsszentés során, amikor sokkal nagyobb sebességgel áramlik ki a levegő, ez több méterre is eljuthat.
Terjedhet még közvetlen kontaktus útján, amikor a megfogott szennyezett tárgyakkal, kézfogással, stb juttatjuk tovább. Szaporodásukat a megfelelő hőmérséklet is elősegíti. a legtöbbjük 20 és 60 fok között szaporodik leginkább, de van néhány nagyon ellenálló baktérium, ami a forráspont közeli hőmérsékletet is elviseli.

Hogyan védekezhetünk?

A védekezésnek kétféle módon kell megtörténnie.

Erősítenünk kell az immunrendszert, hogy hatékonyan tudja semlegesíteni a bejutott kórokozókat.

El kell pusztítanunk, de legalább csökkenteni kell a baktériumok, vírusok, gombák számát.

Az immunrendszer erősítését egyrészt a megfelelő vitamin és ásványi anyag bevitellel, valamint sok friss levegőn való tartózkodással lehet.
A kórokozókhoz pedig szép lassan kell hozzászoktatni egy kisgyermeket, különben súlyos betegségek alakulhatnak ki.
Például az első időben fertőtlenítjük a cumiját, játékait, később pedig más csak elmossuk. ekkor már csak kevés kórokozó marad, ami megedzi, de nem betegíti meg.

Most nézzük meg, hogyan pusztíthatjuk hatékonyan azokat a kórokozókat, amik a betegségekért felelősek.

Egyrészt figyelnünk kell a személyi higiéniára, másrész a környezetünk tisztán tartására.

A személyi higiénia a testünk, ruházatunk tisztántartását jelenti, különös tekintettel a gyakori kézmosásra. Étkezés előtt és szennyezettebb dolgokkal való érintkezés után mossunk kezet. Ilyen a WC használat, takarítás, növények gondozása ( a földben sok erősen fertőző kórokozó él). Érdemes a háziállatokkal való érintkezés, simogatás után is kezet mosni, különösen a kisgyerekeknek.
A ruházatunk rengeteg baktérium megtapadhat, ezért rendszeres mosni kell, még akkor is, ha nem annyira látszik szennyezetnek. Az alsóneműt, az ágyneműt és a konyharuhákat magasabb hőfokon, legalább 60 fokon kell mosni ahhoz, hogy elpusztítsuk a baktériumokat. a testváladékokkal (széklettel, vizelettel) szennyezet ruhákat szintén magas hőfokon vagy fertőtlenítőszerrel mossuk ki.

A cseppfertőzés megakadályozására tanítsuk meg gyerekeinket minél hamarabb a zsebkendő helyes használatára.
Beteg emberek pedig ne jöjjenek a lakásunkba, különösen, ha kicsi babánk van.

Környezetünk lakásunk rendszeres takarítása nemcsak azért szükséges, hogy jól érezzük magunkat benne, bár ez sem elhanyagolható, hanem azért is, hogy megelőzzük a betegségeket.

A földön csúszó, mászó kisgyerekek könnyen megbetegedhetnek a cipőtalpon behurcolt kórokozóktól, ha nem vagyunk elővigyázatosak.
Ezért utcai cipőben ne lépjünk a lakásba, a padlót pedig rendszeres mossuk fel fertőtlenítős vízzel. Jó megoldás a gőzzel működő padlótisztító, ha van keret rá érdemes beszerezni, mert vegyszerek nélkül takaríthatunk vele. A porszívózással pedig nem csak a port, hanem a szőnyegben élősködő poratkákat is eltávolítjuk, amelyek sok ember él a porallergiát okozzák.

Amire még szükséges odafigyelni, hogy ételeink, amiket elfogyasztunk, higiénikus körülmények között készüljenek és úgy is tároljuk őket. Sok hányós, hasmenéses betegségtől kímélhetjük meg gyerekeinket és a családot, ha erre odafigyelünk.

Ételkészítés, étkezés előtt mossunk kezet. A konyhai felületeket tartsuk tisztán. A pultra, étkezőasztalra ne tegyünk piszkos dolgokat. Lehetőleg a mosatlan zöldséget, gyümölcsöt se tegyük oda, vagy utána nagyon alaposan tisztítsuk meg a felületet.
Sokan az étkezőasztalra teszik a mobiltelefont, a kulcsot, pénzt és más tárgyakat. Ezeket megfogjuk szennyezet kézzel, sokszor utazás közben is, ezért rengeteg kórokozó kerül rájuk, ami az asztalról majd a szánkba jut. Legjobb, ha van külön étkezőaztalunk és ezt nem használjuk másra. Ha kevés helyünk, akkor pedig töröljük le vagy tegyünk másik terítőt rá evéshez.

Felnőtteknél általában már kevesebb dolog okoz betegséget, de egy kisgyerek fejletlenebb immunrendszere nem biztos, hogy megbirkózik vele. Ezért különös gondal kell eljárnunk egy kisgyerek mellett. minél fiatalabb, annál inkább vigyázznunk kell rá.

Ezért figyeljünk oda mind a személyes, mind pedig a környezetünk higiéniájára, hogy ne a rendszeres betegségek keserítsék életünket, hanem élvezhessük azt az időt, amit együtt tölthetünk.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük