Mindannyian szeretnénk anyagilag jól élni, lehetőleg egyre jobban, de ez nem mindig jön össze.
Igyekszünk jobb munkát találni, másodállást vállalni, nagyobb bevételre szert tenni, de nem mindig ezen múlik, hogy jobban élünk-e, vagy tudunk-e pénzt félretenni.

Sokszor kevésnek bizonyul

Gyakran előfordul, hogy fizetésemelést kap valaki, de hónap végére ugyanúgy elfogy a pénze, mint mikor kevesebből kellet gazdálkodni.

Sajnos nagyon sok családnál probléma, hogy nem tudnak bánni a pénzzel. Mert nem is volt, aki megtanítsa hogyan is kell csinálni. Az iskolában nem oktatják, a szülőktől pedig nem minden esetben látunk jó példát. Ha tudatosan kezeljük a pénzünket,akkor sokkal többet ki tudunk hozni belőle, mintha csak úgy ösztönösen csináljuk.

Nézzük, mire érdemes figyelni

Ha csak úgy költjük a pénzünket, minden tervezés nélkül, akkor könnyen lehet, hogy még a következő fizetésig sem lesz elég. Persze, rá lehet fogni arra, hogy keveset keresünk, azért nem elég, de ez általában nem így van.
Ha nagyon kevés bevétele van a családnak, célszerű elgondolkodni egy munkahelyváltáson vagy valamilyen képzésen, amivel jobban fizető állást kaphatunk. Amíg nem sikerül, vagy olyan helyen élünk, ahol erre nem nagyon van lehetőség, akkor azt kell beosztani ami éppen van.

Akár kevés bevételünk van, akár sok, mindképp kezelni kell.

Van egy szabály, amit mindenképp be kell tartani: A kiadás nem lehet több, mint a bevétel. Erre van egy közmondásunk is: addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér.

Minden bevételből tenni kell félre a későbbi célokra és arra, ha jönne egy nehezebb pénzügyi helyzet. Ezekre célszerű a bevétel 20 %-át elkülöníteni. Ezen belül is egy részét a hosszú távú céljainkra, amit érdemes valahova befektetni. Ha nem értesz hozzá, akkor kérj segítséget egy független szakértőtől, de mindenképp vizsgáld meg, hogy valóban független-e, a Te céljaidat tartja-e szem előtt, vagy inkább a maga érdekeit nézi. Gondolt át alaposan, ne dönts azonnal, vizsgáld meg, hogy valóban jó-e neked, amit javasolnak.

Hogyan osszuk be?

A bevételünket mindig több részre kell elosztani.

Félretesszük először a megtakarításunkat, majd a rezsire, egyéb fix költségekre a pénzt. Ami megmarad, abból gazdálkodhatunk.
Ebből még az élelmiszer és háztartás költségeit elkülönítjük, a maradékból pedig a ruházkodásra, sportolásra, szórakozásra és egyéb számunkra fontos dolgokra költhetünk.

Ha eddig nem osztottuk be a pénzünket, akkor könnyen lehet, hogy nem is tudjuk mire mennyi megy el.
Készítsünk ezért feljegyzést a kiadásainkról. Vannak erre kifejlesztett applikációk , de nyugodtan  használhatunk egy kockás füzetet vagy exeltáblát is. Lehet, hogy időigényesnek gondoljuk, de mindenképp megéri. egyébként nem is vesz el olyan sok időt, ha megszokjuk. A lényeg, hogy azonnal a költés után írjuk be valahova, hogy ne felejtsük el. Jó megoldás lehet a telefonba írni, mert az általában kéznél van.

Ha egy teljen hónapon keresztül írjuk a kiadásainkat, akkor már elég átfogó képet kapunk róla. Egy hónap után érdemes átnézni, hogy mire költöttünk, mennyi felesleges vagy kevésbé fontos dologra költöttünk.

Praktikus tippek

Néhány tipp, hogy ne költsünk többet a szükségesnél.

Bevásárló listával menjünk vásárolni.

Mielőtt leveszünk valamit a polcról, kérdezzük meg magunktól, hogy feltétlen szükségünk van-e erre.

Ne éhesen menjünk a boltba, mert sokkal valószínűbb, hogy többet veszünk, mint amire ténylegesen szükségünk van.

Nem mindig a legközelebbi üzletben érdemes vásárolni. Nézzük meg, hol tudjuk kedvezőbb áron beszerezni a dolgokat. Inkább ritkábban, tervezve vásároljunk, így még időt is spórolunk meg magunknak.

Ha odafigyelünk a kiadásainkra, akkor sokkal könnyebben fogunk tudni félretenni, ha eddig nem is sikerült.
Ahhoz, hogy pénzügyileg biztonságban érezhessük magunkat, szükség van arra, hogy legalább 2-3 hónapnyi megélhetéshez elegendő pénzünk legyen félretéve, de még jobb ha fél évre is elég. Ennek összegyűjtéséhez általában idő kell, de fokozatosan elérhetjük, hogy egyre hosszabb időtávra megtakarított pénzünk legyen. Így nem fog annyira rosszul érinteni bennünket egy esetleges munkahely elvesztése sem semmilyen válság.

A teljesség igénye nélkül ezek a legfontosabb szabályok, amelyekre ha figyelünk, biztosan kedvező hatással lesznek a család pénzügyi helyzetére.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük